Kovász technikák – Pékműhely 2.0

KOVÁSZ technikák - pékműhely 2.0

Következő alkalmak:

Egy rendhagyó worskhop, ahol a középpontban: a különböző kovász fajták vannak. Alap: a gyümölcskovász, melynek az elkészítésben a “CEFRE” játszik szerepet. Felhasználhatóságáról, ezen kovásszal készült péktermékek ízvilágáról, sokat fogunk hallani. Továbbiakban megtanuljuk mi a különbség : levain, poolish és a biga között. Miben mások ezek a hibrid kovászok, mint az általunk ismert alap kovász. Mely országok pékségeire melyik kovászfajta jellemző. Ezt a témát érdemes egy kicsit körbejárni.
Továbbiakban mutatunk egy édességet, melyet a kovász készítésekor kidobásra kerülő kovászrészből el lehet készíteni. Ez nagyon tetszett nekem, amikor egyeztettük a workshop témáit, mert egy hétig naponta kerül ugye a kovász fele kidobásra. Mikor ezt először hallottam kicsit furcsa volt nekem, nem szeretek ételt kidobni. Így hasznosíthatjuk többek között és még finom is lesz a végeredmény!
Úgyhogy hajrá NE DOBD ki süss BROWNIE-t például.

Olivér, aki Budapesten (TANTI étteremben) és egyéb nyugat-európai országok Michelin csillagos éttermeiben dolgozott helyenként vezető séfként, külföldön készített először kenyeret – kényszerből. ( Nem mesélem tovább, ezt ő szokta elmesélni a workshopon.) Olivér hihetetlen szakácskönyv gyűjteménnyel rendelkezik, folyamatosan képzi magát, hiszen  a fejlődés elengedhetetlen a mai gasztronómiai világban. Gyakran süt családjának ( pici fiának) is kenyeret, hiszen elhivatott az egészséges alapanyagok iránt és az a biztos számára, amit ő készít el!  

Elkészítésre kerül: 
Tigris ZSÖMLE – gyümölcs kovász 
CIABATTA – poolish 
FOCACCIA –  biga és levain 
BROWNIE – kidobásra szánt kovászrész kovász készítésnél 

Cél: különböző kovászfajták elkészítésének módja és felhasználási lehetőségek megismerése. 

Olivérről a FB oldaláról: 

“Budapesten nőttem fel és lettem szakács. Karrieremet a Cyranoban kezdtem, majd olyan jeles éttermekben folytattam, mint a Costes, a Chateau Visz, az Aranyszarvas vagy a Mák bisztró. Miután kikerültem Huszár Krisztián kezei alól, egy évet töltöttem Baszkföldön, ahol Michelin-csillagos konyhákban, a Martín Berasategui-nál és az Akelarre-ban sajátítottam el a baszk regionális konyha valamint a csúcsgasztronómia rejtelmeit. Ez az időszak mély benyomást tett rám, csodálattal figyeltem, ahogy a baszkok kizárólag helyi, szezonális alapanyagokból főztek és amilyen szeretettel és tisztelettel viseltettek a vidék iránt, ami ellátta őket.
Ekkor határoztam el, hogy amennyiben egyszer saját konyhát vezethetek, ugyanezen elvek szerint igyekszem majd összeállítani fogásaimat. Amikor főzők, elsősorban az alapanyagok fő vonásait veszem figyelembe és mindent megteszek, hogy kiemeljem ezeket. Szerintem a jó étel az élet ünneplése.”

Továbbiakban itt olvashatod Olivér bejegyzéseit kovászolt kenyér témában: 
https://www.facebook.com/chefheiszler/

FIGYELEM! Az oldalon található képek forrása pinterest.com, mivel még nem volt közös worskhopunk, így inspirációs képek! 

velünk tartasz?

Jelentkezz most ELŐLEG fizetés NÉLKÜL! 

Végső döntést csak akkor kell hozz, ha pontos időpontot küldünk a részedre. 
Ez mikor lesz? Bízunk benne mielőbb! 

Addig is vigyázz magadra és tarts velünk!